Bosbranden in de staat Victoria
Door: Janet & Harm (Adam) Vrind
Blijf op de hoogte en volg Janet
03 Februari 2007 | Australië, Sydney
De route langs de Great Ocean Road was fabelachtig. Voordat we er erg in hadden stonden we in aangezicht met de Twelve Apostelen, London Bridge. Het weer werkte niet erg mee (harde windstoten), waardoor het moeilijk was om buiten te zitten (gezandstraald), dus reden we iedere dag verder. Aangekomen in de Grampians was de bosbrand – die in januari 2006 gewoed heeft – duidelijk zichtbaar. 46% verwoest, maar de natuur hersteld zichzelf weer.
Het was inmiddels 42 graden geworden, veel van onze gevleugelde vrienden konden ons niet te pakken krijgen, want we hebben eindelijk een muskietentent en B-vitamen genomen. Helpt zeggen ze. Het plan om richting Alice Spring te gaan met Strikkie hebben we laten varen. Te heet, te ver en er zijn stukken waar je met een 2WD niet kan komen. Misschien vanuit Perth met de plain. De hoogtepunt van de afgelopen weken was toch wel het plaatsje Minyip. Minyip hoor ik jullie denken. Daar is de serie Flying Doctors opgenomen en ziet er nog precies hetzelfde uit. Het was een geweldig gevoel daar aan de bar te staan in het hotel van Vic&Nancy, de garage van Emma en de RFDS. Je zag in gedachten de acteurs rondlopen.
Adelaide! Ja, wat moet je daar nu van verwachten ná al die grote steden (Melbourne viel tegen; te snel achter Sydney). Nou, een vriendelijke, makkelijk te berijden stad. Komt niet zo op je af en hebben hier een paar heerlijke dagen doorgebracht. In het casino van een fantastische 7-koppige band genoten (woensdag) en een Stand-up Comedian avond (donderdag). Vrijdags alle twee te bed gelegen vanwege de ‘dunne’ (shit happens) en Janet moest erbij k……o……t………s……e……n. Jammer maar helaas als het te warm is moet je geen kip eten, eigen schuld dikke bult. Niet alleen bij ons stroomden alles naar buiten, ook uit de lucht. Pijpenstelen! Weer in een grote stad hé? Het duiken is ons hier niet gegeven. Waarom nou let goed op want het wordt heeeeeeeeeeeel spannend. We waren van plan om in Port Lincoln onder de jetty (pier) onze 1e duik te maken (is nog niet spannend hé) maar onderweg tussen Tumby bay en Port Lincoln hoorden wij dat er een Carcharodon carcharias een wattus ja een echte Carcharodon carcharias (GROTE WITTE MENS ETENDE HAAI) aan het patrouilleren was. Klopt ook wel want er zijn hier kolonies pelsrobben. En... wij zijn beiden niet levensmoe. Arjan had ons al verteld dat er voor de kust van SA niet veel gezwommen wordt, ik weet nu waarom. Dus nog 1 kans bij Perth wie weet wat daar weer rond zwemt. Zuid Australie heeft voor ons geen bekoring, droog en dor doet het aan. De mensen zijn wel (zoals we overal meegemaakt hebben) heel erg vriendelijk. Vooral toen we vanuit Port Augusta onderweg naar Port Lincoln langs de kant van de weg in de blubber vast zaten (na een vreselijke regenbui). Binnen 10 minuten waren we uit de blubber getrokken en konden onze weg weer vervolgen. Daar leer je dus weer van. Het weer gaat gelukkig een beetje de juiste kant op, veel dagen over de 30 graden, maar de nachten kunnen fris zijn. We hebben beiden al een lekker kleurtje, kan ook niet anders hé als je de hele dag in een korte broek en T-shirt rondloopt.
Goed dit was het weer voor deze keer
De groeten van uw rondtrekkende Grey Nomads
03 Februari 2007 - 13:32
André En Margriet:
hallo Nomads,
Jullie maken weer genoeg mee. Van wolkbreuken tot hoge temperaturen. Van jullie verslag over jullie gevleugelde vrienden hebben we veel van opgestoken. Gelijk naar een dumpstore gegaan een een gigantisch groot muskietennet gekocht. Ik laat me niet lek prikken door die `gasten`. Jammer dat jullie zo weinig duiken. Daar is toch het land wel naar. Maar goed er zijn genoeg uitdagingen. Zoals de kl...te van stieren afh...ken. Janet, je moet de groeten hebben van Tjalk Bergsma.
Nog een paar weken en wij komen jullie kant op. We kunnen niet wachten tot het zo ver is. Wel spannend hoor! We zitten al te googlen over allerlei hostels als wij met jullie gaan rondtrekken. We hebben een laptop gekocht.Een acer 120 Gb en 1028 MB. Nemen we mee naar Aussie. Nou luitjes geniet er wer van en we mailen wel weer. groetjes André&Margriet -
03 Februari 2007 - 19:41
Dolf:
Hoi Harm en Janet. Het is niet erg saai te noemen wat jullie allemaal beleven. Jammer van die duik. Wel een beetje kinderachtig hoor dat je niet met die grote witte wilde duiken (grapje).
Hier gaat alles z'n gangetje. Geniet er nog even van! -
04 Februari 2007 - 08:37
Mieke Stomps:
Hoi Harm en Jeanet. Ik heb weer genoten van jullie belevenissen. Jeanet hoeveel boeken heb je inmiddels gemaakt? Ik ben met no. 4 bezig.
Blijf gezond en geniet ze.
lieve groetjes -
04 Februari 2007 - 16:28
Ronald:
Hoi,
Tja ... ik dacht dat jullie al in Egypte hadden geleerd om geen kip te eten bij 40+ graden!!
Mooie foto's ..
Inderdaad jammer dat jullie zo weinig duiken .. en dan krijg je de kans om grote vissen te zien ... durven jullie niet! Watjes ..
gr
Ronald, Marijke & Romy
04 Februari 2007 - 16:33
Elma:
Hallo,
Vandaag hebben ze in het meertje bij Eenigenburg gedoken. Zicht 30 cm. Dinsdag perslucht van Tim, leuk. Zijn het knappe mannen Jeanette in Australie? De Noren vonden wij net "kabouters "die je zag in het boek van Rien Poortvliet. Wij zijn vier vriendinnen die jaarlijks een stedentripje doen en dan alleen knappe mannen fotograferen voor ons fotoalbum. We hebben er al een1 -
04 Februari 2007 - 19:12
Hans En Joke:
Genoten van de foto's, flying doctors dorp, leuk.
Geniet ervan en blijf weg van die branden.....
Hans en Joke -
05 Februari 2007 - 21:31
Tim En Ina:
Wat een schitterende foto's
van de stranden en rotsformaties.
Blijven genieten en wat zullen jullie een verhalen te vertellen hebben.
Veel plezier nog steeds!
Groetjes van Tim en Ina.